Činnost

Velikonoce

06.04.2021

Letošní Velikonoce, poslušni zákazu opuštění okresu a shromažďování, jsme nechtěli jen prosedět doma nebo strávit prací na zahradě. Po zimě je hlavně u cest dosti odpadků. Poslední roky se organizovaly sběry, což ale virus částečně narušil.

Ptačí budky

27.01.2021

Ptáci potěší nejen zpěvem, ale ti menší také zbavují zahradu housenek a jiných hmyzích škůdců. A to platí i pro vrabce. Větší druhy, jako sovy nebo poštolky, zase likvidují drobné hlodavce.

Kdo by v dnešní době nezaznamenal narůstající sucho a snahy o jeho snížení, potíže se zadržováním vody v krajině. Jde o problémy, které rezonují médii i politickou scénou. Ano, naše země bojuje se suchem, a vlastně Evropa i celý svět.

Křížky, asi nejčastější drobné památky v krajině, ukazatelé starých cest, bývají příjemným místem k zastavení i zamyšlení. V minulosti je nechávali lidé stavět z vděčnosti třeba za uzdravení, na místě tragické události nebo jako symbol své víry.

Zprávy o globální klimatické změně zaznamenal jistě každý, ale že jí padnou za oběť evropské lesy tušil málokdo. Lesy v našem okolí už z velké části neexistují. Většinou je tvořily nevhodné smrkové porosty, které vlivem sucha a následně kůrovce podlehly. Holiny jsou tak velké, že je často majitelé nejsou schopni ihned zalesnit. A i když podíl...

Původ názvu Bahna coby části obce je víc jak výmluvný. Ve Spešově se traduje pověst o panském kočáře, který v dávných časech pohltila mokřina, když se tudy pokoušel projet do Rájce. Bažinatý terén kdysi meandrující řeky Svitavy se z malé části dochoval i po narovnání řeky.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky