Činnost

V neděli 22.10. byly na pozemku podél pěšiny vysazeny stromy, které spolu s dalším materiálem dodalo sdružení Stromy pro Moravský kras. Na úvod vedoucí sdružení Zdeněk Spíšek předvedl, jak správně stromky sázet a jak je uvazovat. Poté jsme se rozdělili dle jednotlivých činností a v průběhu dvou hodin bylo zasazeno všech 25 stromků.

Ve spolupráci s obecním úřadem byla letos na jaře zřízena nová cesta pro pěší z Bahen směrem ke hřbitovu (o připravovaném záměru jsme psali již v článku Obnova polních cest).

Zastavení naší naučné stezky "Okolí Spešova" věnované studánkám a pramenům bylo umístěno s ohledem na nedaleko se nalézající pramen, který je ale ze žluté turistické cesty nad koupalištěm téměř nepřístupný a prakticky už neteče. Proto jsme se rozhodli upravit nejbližší prameniště, které je z cesty snadno dostupné.

Toto pondělí jsme ve Spešově uspořádali sbírku věcí pro samoživitele. Za tři odpolední hodiny se sešlo tolik darů, že zcela naplnily auto, kterým jsme je hned následující den odvezli do brněnského Šatníku pro samoživitele Vesna. Tam se po řadě darovaných věcí jen zaprášilo.

V pondělí 16. 8. 2021 bude v Obecním domě ve Spešově od 15 do 18 hod probíhat sbírka věcí pro brněnský Šatník pro samoživitele Vesna.

Hustá síť polních cest sloužila po staletí nejen k přístupu k pozemkům, ale jednotlivé vesnice i spojovala. Navíc cesty plnily i významou ekologickou funkci: zabraňovaly erozi půdy, tráva, keře i stromy podél těchto cest skýtaly úkryt hmyzu, ptákům a dalším živočichům. Likvidace cest v padesátých letech minulého století toto vše zničila. Ačkoli...

Obojživelníci jsou při jarním tahu za rozmnožováním k nejbližší vodní hladině vystaveni mnohým nástrahám. Mezi nejčastější patří silnice a kola aut v blízkosti rybníků. Ve Spešově je největší pastí koupaliště.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky